Kinesitherapie

Manuele therapie is een specialisatie in de kinesitherapie die zich richt op het behandelen van dysfuncties van het bewegingsapparaat. Een manueel therapeut is opgeleid om de mechanische oorzaken van uw klachten op te sporen.

Deze klachten kunnen enerzijds ontstaan door overbelasting tijdens het uitoefenen van normale alledaagse activiteiten of sport, maar anderzijds ook door oa. trauma, operatie, stress, zwangerschap of als gevolg van veroudering.

Tijdens de behandeling worden hoofdzakelijk manuele technieken toegepast. Gewrichten die niet goed bewegen worden door middel van mobilisatie of manipulatie weer in beweging gebracht. Manuele therapie kan ook gebruikt worden om spier-, pees- en zenuwaandoeningen te behandelen. Naast de intensieve behandeltechnieken worden dan eveneens rustige technieken gebruikt ter ontspanning van de zachte weefsels.

Veel belang wordt gehecht aan het trainen van de juiste spieren dmv. medische trainingstherapie, stabilisatietraining, coördinatieoefeningen, rug- en nekscholing, … Het doel van deze training is eveneens om foutieve bewegingspatronen en houdingsgewoonten van de patiënt te doorbreken. Het aanleren van een individueel thuisoefenprogramma om de belastbaarheid van het lichaam te verhogen en te voorkomen dat de klachten later opnieuw zullen verschijnen, is een essentieel onderdeel van de behandeling.  

Enkele voorbeelden waarvoor u terecht kan bij onze manueel therapeut:

  • hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • nek- en schouderklachten, eventueel met uitstraling tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstraling naar de benen
  • een frozen shoulder
  • een aanhoudende tenniselleboog
  • een slijmbeursontsteking in de heup
  • fasciitis plantaris ter hoogte van de voet

Sportkinesitherapie richt zich op de behandeling van sportletsels en de preventie ervan. De revalidatie wordt afgestemd op de sport die u beoefent, recreatief of competitief.

U kan bij ons terecht voor allerlei sportblessures, zowel letsels door overbelasting en/of overtraining (pees- en gewrichtsontstekingen,…) als acute trauma’s (enkelverstuiking, meniscusscheur, kruisbandruptuur, spierscheur…).

We onderzoeken de oorzaak van uw klachten en behandelen de dysfunctie met manuele technieken en oefeningen aangepast aan de specifieke bewegingen en belastingen van uw sportkeuze. De therapie bestaat oa. uit functionele krachttraining, conditietraining, stretchtechnieken en stabilisatietraining. Er wordt eveneens  aangepast trainingsadvies gegeven ter preventie zodat gelijkaardige klachten in de toekomst vermeden kunnen worden.

Deze revalidatie bereidt het lichaam van de sporter voor op het hervatten van de sportspecifieke belastingen.

Een triggerpunt kan gezien worden als een spierknoop die zich niet meer ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.

Triggerpunten kunnen naast lokale drukpijn ook op andere plaatsen in het lichaam uitstralende pijn geven en de oorzaak zijn van een aantal andere klachten zoals: bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies, duizeligheid, hoofdpijn, tintelingen, …

Triggerpunten kunnen ontstaan door:

  • acute factoren: een plotse verkeerde bewegingen, een sportblessure, een ongeluk, …
  • chronische factoren: houdingsproblemen, immobiliteit door gips, repetitieve bewegingen, kapselverstijving, beenlengteverschil, …
  • psychologische factoren: stress, onrust, vermoeidheid, …

In onze praktijk gebruiken wij steeds een combinatie van verschillende behandeltechnieken om triggerpunten te ontspannen.

Enerzijds is dry needling een zeer efficiënte behandeltechniek die gericht is op het snel ontspannen van spieren en die in veel gevallen een onmiddellijke vermindering van de pijnklachten geeft met een langdurig aanhoudend effect.
De therapeut probeert de triggerpunten in de spieren aan te prikken door middel van een zeer dun naaldje. Het inbrengen van het naaldje in de huid voelt u in principe niet. Wanneer de naald dieper in de spier wordt ingebracht en in de buurt van een triggerpunt komt, kan er een verkrampt gevoel opkomen. Als de punt van het naaldje het triggerpunt bereikt, spant de spier heel kort aan en kan de uitstralende pijn, die door het triggerpunt veroorzaakt wordt, even gevoeld worden. Na de behandeling kan het behandelde lichaamsdeel zwaar aanvoelen, maar ook dit is van korte duur.

Anderzijds is de manuele triggerpunt therapie gericht op het manueel inactiveren van de triggerpunten. Er wordt getracht om de strakke spierstrengen, die verantwoordelijk zijn voor de toegenomen spierspanning, manueel los te maken.

We zullen deze behandeltechnieken steeds toepassen in combinatie met oa. spierstretching, contract/relax techniek, oefentherapie, leren ontspannen van de spier, houdingscorrectie en eventueel cupping om op deze manier een goede totaalbehandeling samen te stellen voor uw klacht.

Manuele fasciatherapie is een combinatie van manuele therapie, bewegingstherapie en pedagogiek (bewustwording van lichaam en algemeen welzijn).

Fascia is de Latijnse benaming voor bindweefsel, hetgeen centraal staat in deze behandelvorm. De fascia omgeeft alle structuren van het lichaam (beenderen, gewrichten, spieren, bloedvaten, zenuwen en organen) waardoor deze structuren in onderlinge verbinding staan. Dit verklaart waarom een probleem in een bepaald deel van het lichaam secundair klachten op afstand met zich mee kan brengen.

De fascia heeft een geheugen en is continu in beweging. Blessures, aanhoudende stress of ziekte kunnen de beweging van de fascia veranderen en zelfs blokkeren. Deze blokkades veroorzaken mogelijks problemen in het functioneren van gewrichten, spieren, bloedvaten, zenuwen en organen. Dit kan leiden tot allerlei klachten en aandoeningen.

Het belangrijkste doel van manuele fasciatherapie is lichamelijke spanningen opheffen en de natuurlijke beweging van de fascia herstellen. Deze therapie verhelpt niet alleen lokale klachten, maar probeert het lichaam weer in evenwicht te brengen. Het is een reflextherapie die zich richt op het vergroten van de draagkracht van het individu en het verhogen van het algemeen welzijn. 

Enkele indicaties voor manuele fasciatherapie:

  • bewegingsbeperkingen
  • overbelastingsletsels
  • spierpijn
  • hoofdpijn
  • stress 
  • depressie
  • concentratiestoornissen
  • vermoeidheid
  • slapeloosheid
  • prikkelbaarheid
  • veranderingen in de bloeddruk en bloeddrukvoorziening van organen 

Cupping therapie is een diepe bindweefselmassage die veelvuldig gebruikt wordt om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.  Deze therapie zal de doorbloeding van de spieren en de huid zeer sterk stimuleren, waardoor het voor het lichaam eenvoudiger wordt om  afvalstoffen te verwijderen. Door deze behandelmethode worden de spieren en de huid soepel gemaakt en verklevingen in het bindweefsel opgeheven. Cupping therapie heeft ook een zeer gunstig effect bij de behandeling van triggerpunten.

Tijdens de therapie wordt een cup op de huid geplaatst. De druk in de cup wordt verhoogd, zodat de huid- en spierlaag worden opgetrokken in de cup. Hierdoor wordt de huid vacuüm getrokken en ontstaat er een sterke doorbloeding. De cups worden vervolgens over het lichaam bewogen, wat een zeer diepgaande en krachtige uitwerking geeft.

Tijdens de eerste sessies kan de behandeling wat pijnlijk zijn omdat het onderliggende weefsel verstoord is.
Na enkele sessies cupping therapie voelt men zich echter over het algemeen mentaal en fysiek een stuk beter.

Deze behandeltechniek is geen totaalbehandeling, maar zal steeds gebruikt worden in combinatie met andere technieken. 

We passen cuppping therapie toe bij:

  • spier- en gewrichtsklachten
  • hoofdpijn, migraine en duizeligheid
  • rug- en schouderklachten
  • rusteloze benen
  • doorbloedingsstoornissen
  • maag – en darmklachten
  • fibromyalgie
  • reumatische klachten
  • stress en overbelasting
  • chronische pijnklachten
  • huidverklevingen
  • menstruatieklachten
  • chronische verkoudheid en astma

Afhankelijk van het doel van de taping passen wij in onze praktijk een van onderstaande tapetechnieken toe.

Het rigide tapen heeft eerder een pijndempende, verstevigende en preventieve functie. Deze vorm van tapen zorgt ervoor dat het hypermobiele of gekwetste gewricht in een pijnvrije houding wordt vastgezet met beperkte bewegingsmogelijkheden. Het rigide tapen is vooral nuttig tijdens de eerste acute fase van de revalidatie, wanneer versteviging van het betrokken gewricht belangrijk is en extra rekking van het gewricht ten alle tijden vermeden dient te worden.

Het elastisch tapen is een vorm van tapen waarbij kinesiotape wordt gebruikt om lichamelijke problemen te verhelpen en te voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, de lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Tegelijk heft deze tape de huid wat op, hetgeen de vorming van oedeem kan tegengaan. Zo vermindert de druk in de pijnlijk zone waardoor pijnsensaties kunnen afnemen.

We gaan hierbij uit van de gedachte dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam op zich, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden door deze elastische tape, zal dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

In tegenstelling tot het rigide tapen dat als doel heeft een bewegingsbeperking van de gewrichten te bekomen, bereikt deze tapemethode juist een vergroting van de mobiliteit door functieverbetering. Deze vorm van taping staat dus toe actief te revalideren. Voordeel hiervan is dat aangedane weefsels belast kunnen worden en zodoende sneller en gerichter kunnen herstellen.

Tijdens de rugschool of nekschool geven we de patiënt individueel inzicht in zijn eigen rug- en/of nekproblematiek door hem of haar kennis te laten maken met de anatomie en biomechanica van de rug en de nek. We leren de patiënt functioneel te bewegen zonder rug en nek te gaan overbelasten.We geven ergonomisch advies zowel voor thuis- als werksituaties: Hoe werk ik best in de tuin? Zit ik correct aan mijn bureau? Hoe til ik een doos op? …

Verder leren we bepaalde oefeningen aan om meer rugstabiliteit te bekomen, via het specifiek aanspannen van bepaalde rug-, buik-, bil- en bekkenbodemspieren. Voor de nekstabiliteit leren we nek- en schouderspieren en schouderbladfixerende spieren correct aanspannen.

Stabilisatietraining of core stability training heeft als doel het optimaliseren van de krachtgeneratie, waardoor prestatieverbetering bekomen wordt. In het dagelijks leven en tijdens het sporten wordt er continu kracht overgezet van het ene lichaamsdeel op het andere. Bij deze krachtoverdracht moeten de rompspieren fungeren als stabilisator van het lichaam. Een goede rompstabiliteit wordt bepaald door de spiergroepen in bekken, heup en romp. Wanneer zij het lichaam in balans houden, zullen ook de spieren op andere plaatsen in het lichaam optimaal functioneren.

Anderzijds draagt een goede rompstabiliteit bij tot de preventie van blessures. Door te zwakke rompspieren neemt de stevigheid van de wervelkolom af, waardoor deze gevoeliger wordt voor overbelasting en de ideale voedingsbodem voor blessures.

Handtherapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich focust op de postoperatieve en conservatieve (zonder chirurgische ingreep) revalidatie van letsels aan de hand, de pols en de elleboog.

De anatomie van onze hand en pols zijn zeer complex: beenderen, ligamenten, spieren, zenuwen en huid zijn nauw verbonden en op elkaar afgestemd. Een klein of groot letsel door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kan dit evenwicht verstoren en grote functionele belemmeringen geven bij uw dagelijkse bezigheden.

Een goede behandeling door een ervaren handtherapeut is van groot belang voor een zo optimaal mogelijk functioneel herstel van uw hand-, pols- of elleboogletsel.

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder is een behandelmethode die gericht is op het stimuleren van de drainerende werking van het lymfestelsel. Aangezien ons lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat, kan het gebeuren dat er een probleem ontstaat in de aan- en afvoer van dit lichaamsvocht, waardoor er zwelling of oedeem optreedt. Het lymfesysteem werkt samen met het bloedvatenstelsel om een optimale balans te verkrijgen en te behouden tussen de aan- en afvoer van het lichaamsvocht.

Anderzijds is manuele lymfedrainage ook gericht op de voedende en zuiverende werking van het totale lichaamsvocht. Het lymfesysteem filtert afvalstoffen uit ons lichaam en brengt bruikbare stoffen terug in onze veneuze bloedbaan. De therapie heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren, de immuniteit te verhogen, stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

De therapie bestaat uit  zachte stimulerende drainerende handgrepen die beginnen bij de lymfeklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfeklieren in de buikstreek, de oksels, liezen en/of het gelaat. Deze techniek zorgt ervoor dat de lymfevaten openen, het lichaamsvocht aantrekken en zo de vochtafvoer in ons lichaam stimuleren.

Manuele lymfedrainage kan gebruikt worden voor een breed spectrum van ziektebeelden met of zonder oedeem, al dan niet in combinatie met andere therapievormen:

  • mammectomie (met of zonder verwijdering van de lymfeklieren in de oksel)
  • amputatie van ledematen
  • Post-operatief oedeem: na plaatsing prothese, na kaakchirurgie, …
  • Post-traumatisch oedeem
  • Sportgerelateerde problemen: spierpijnen, haematomen, laesies, …
  • Bloedcirculatiestoornissen: claudicatio intermittens, zware benen, spataders, …
  • Neus-, keel- en ooraandoeningen: sinusitis, …
  • Stressgerelateerde klachten: slapeloosheid, hoofdpijn, concentratieverlies, …
  • Auto-immuunziekten: MS, fibromyalgie, ziekte van Crohn, …
  • Reumatische aandoeningen
  • Klachten van het zenuwstelsel
  • Dystrofieën: Südecksyndroom, …
  • Dermatologische problemen
  • Orgaanstoornissen: lever, nieren, darmen, hypofyse, …
  • Ademhalingsproblemen: hyperventilatie, chronisch bronchitis, …
  • In de pediatrie: cerebrale paresen, neuropatische afwijkingen
  • In de geriatrie: osteoporose, vasculaire problemen, …

De prenatale lessen starten rond de 30ste week van uw zwangerschap. De reeks bestaat uit gemiddeld 4 lessen. Bij klachten kan natuurlijk ook vroeger gestart worden.
Na deze lessen bent u enerzijds goed geïnformeerd over kwaaltjes die mogelijks optreden tijdens de verdere zwangerschap en anderzijds bent u goed voorbereid op de arbeid en de bevalling.

De therapie bestaat uit:

  • Informatie over de zwangerschap, zwangerschapskwaaltjes, de bekkenbodem, de arbeid en de bevalling
  • Houding- en bewegingsadvies
  • Bekkenbodem- en stabilisatieoefeningen
  • Ademhaling en perstechniek

De postnatale oefeningen worden ten vroegste 6 weken na de bevalling opgestart.

De therapie bestaat uit:

  • Houding- en bewegingsadvies
  • Bekkenbodem- en stabilisatieoefeningen
  • Buikspieren
  • Bilspieren
  • Reconditionering

Maak je afspraak

Telefonisch, via mail of via het contactformulier